Hypotheek_verduurzamen_Veni_2023

Waarom het verduurzamen van je huis via je hypotheek een slimme zet is

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een slimme zet zijn voor je hypotheek. In deze blogpost ontdek je waarom het verduurzamen van je huis een duurzame en financieel verstandige keuze is. We bespreken de voordelen van het verduurzamen van je woning, de impact op je hypotheek en waarom het belangrijk is om duurzaamheid mee te nemen in je besluitvorming. Lees verder en ontdek hoe je jouw hypotheek kunt verduurzamen en tegelijkertijd bijdraagt aan een groenere toekomst.

 

Waarom je hypotheek aanpassen voor verduurzaming?

Door de verduurzaming vanuit je hypotheek te financieren, behoud je je spaargeld voor andere uitgaven. Daarnaast zorgt de lange looptijd van 30 jaar meestal maar voor een beperkte hogere maandlast. Bovendien is het een goede manier om je overwaarde te benutten en is de rente fiscaal aftrekbaar wanneer je je hypotheek gebruikt voor verduurzaming.

1. Financiële voordelen

Door je huis te verduurzamen, dalen je energiekosten aanzienlijk. Je bespaart op elektriciteit en gas, waardoor eventuele tariefverhogingen van energieleveranciers minder impact hebben op je energierekening. Daarnaast stijgt de waarde van je woning door verduurzaming en natuurlijk geniet je van een comfortabeler woongevoel, omdat warmte of koelte beter behouden blijft in je woning.

2. Bijdragen aan een duurzame toekomst

Het verduurzamen van je huis is een slimme zet voor je hypotheek, omdat het bijdraagt aan een duurzame toekomst. Door je woning te verduurzamen maak je een interessante investering. Veel mensen hechten waarde aan het milieuaspect, aangezien je minder CO2 uitstoot en minder fossiele brandstoffen nodig hebt. Bijvoorbeeld door zelf zonne-energie op te wekken, je woning beter te isoleren of je gasverbruik te verminderen met kozijnen. Dit draagt bij aan een beter klimaat.

 

Een hogere hypotheek om te verduurzamen?

Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: Dit jaar nog tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Voor € 9.000 heb je in een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. In 2024 is het label van je woning mogelijk nog belangrijker

1. Subsidies en regelingen

De overheid biedt aantrekkelijke subsidies aan om isolatie en duurzame energie te bevorderen. Hierbij kun je denken aan subsidies voor isolatie, voor een warmtepomp, voor zonnepanelen of bijvoorbeeld voor aansluiting op een warmtenet. Raadpleeg het overzicht van subsidies voor het verduurzamen van je woning.

2. Energiebesparende maatregelen

Het blijkt vaak lastig voor mensen om de financiële implicaties van energiebesparende maatregelen te beoordelen, zoals dakisolatie of investeringen in zonnepanelen, en ze onderschatten de langetermijnvoordelen ervan, wat soms leidt tot aarzeling om dergelijke stappen te zetten, zelfs als de financiële winst uiteindelijk aanzienlijk is in vergelijking met traditionele spaaropties. Hiervoor heeft Milieu Centraal de Standaard Rekenmethode Rendementen ontwikkeld, die een duidelijke en realistische benadering biedt om de kosten en opbrengsten van deze maatregelen in kaart te brengen, en waarbij eventuele onzekerheden expliciet benoemd worden. Dit helpt bij het beter beoordelen van de rendabiliteit van energiebesparingsmaatregelen.

 

Conclusie

Het verduurzamen van jouw woning is niet alleen een verantwoorde keuze voor het milieu, maar het loont ook op financieel gebied. Met de juiste financieringsmogelijkheden kan het verduurzamingsproces vaak eenvoudig worden gerealiseerd. De deskundige adviseurs van Veni hebben uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied en staan klaar om je verder te helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe jij kunt profiteren van duurzame investeringen.

Ook interessant voor vastgoedbeleggers

Zoals veel vastgoedbeleggers weten loont het ook om verhuurd vastgoed te verduurzamen. Veni heeft een impactanalyse die op basis van het hele portfolio inzichtelijk maakt welke acties moeten worden ondernomen om het rendement op peil te houden. Verduurzamen is hierbij bijna altijd een van de acties.