‘Een cyberverzekering zal net zo standaard worden als een inboedelverzekering’

We zijn tegenwoordig steeds meer te vinden op het internet. De invloed van internet op ons dagelijks leven is erg groot. We e-mailen, zoeken informatie op internet, doen aankopen via websites, bankieren, kijken films, gamen etc. Het is een vast onderdeel geworden van ons leven en de komst van smartphones maakt dat we fulltime op het internet zijn aangesloten. Naast de positieve kanten hiervan zijn er ook negatieve kanten; de opkomst van cybercriminaliteit. Wekelijks is er wel een nieuwsbericht over een bedrijf dat is geconfronteerd met cybercrime. En niet alleen bedrijven hebben te maken met cybercrime. Wist u dat 19% van de inwoners van Nederland in 2017 slachtoffer is geworden van cybercriminelen?

Waar je tegen aan kan lopen?

DDos-aanval, hacking, ransomware, een virus op je computer, spyware, malware, phishing, password cracking. Allemaal exotische namen maar dat kan leiden tot: dataverlies, identiteitsfraude,
verlies van geld en afpersing. Voor zowel bedrijven als particulieren. Voor bedrijven verschuift de focus steeds meer van de grote bedrijven (zoals bijv. banken en multinationals) naar het MKB. Grotere bedrijven hebben vaak wel een IT-afdeling die zich contant met dit risico bezig houden. Kleinere bedrijven doen het vaak zelf, huren een ICT-er in of besteden het uit aan een kennis. Daar ligt het risico dus hoger.

Een paar schadevoorbeelden:

 • Inkomensverlies door cybercrime: Een DDoS-actie, een aanval of een andere vorm van cybercriminaliteit in uw computersystemen leidt tot inkomstenverlies, bijvoorbeeld door uitval van een webwinkel.
 • Identiteitsfraude: uw identiteit of bedrijfsgegevens worden gebruikt om producten of diensten te bestellen. Ook worden op deze manier illegale activiteiten uitgevoerd.
 • Cyberafpersing: u krijgt pas weer toegang tot uw computer en gegevens als u de criminelen betaald.
 • Ransomware: bestanden worden op uw computer vergrendeld. Om opnieuw toegang te krijgen tot de gegevens moet er losgeld worden betaald.
 • Digitale aansprakelijkheid: Als uw website of e-mail onbedoeld het auteursrecht schendt, laster verspreidt of een virus bevat kan dat behoorlijk in de kosten lopen.

Is er wat tegen te doen?

Eerlijk gezegd niet. Als ze willen inbreken komen ze binnen. Als ze willen hacken dan komen ze binnen. Maar tegen de gevolgen kun je je zeker verzekeren. Bijv.:

 • hulpverlening: deskundige hulp van specialisten
 • computerhulp: herstel van beschadigde gegevens
 • schadevergoeding van geldelijk verlies
 • bedrijfsstilstand
 • vergoeding van kosten bij aanspraken van derden in geval identiteitsfraude
 • bijstand bij afpersing

Je kunt je dus verzekeren tegen de gevolgen van cyber-criminaliteit. Meer info?
Neem contact met Edwin op!